deMeulezangers.nl

uit Oostendorp!

  • Slide 1
  • Slide 2

Het begin

Tijdens de Botterdagen 2005 zitten enkele enthousiaste Oostendorpers op een terrasje op de Vischmarkt in Elburg te luisteren en kijken naar de shantykoren in de muziektent. Dat kunnen we in Oostendorp ook, is al gauw de gedachte. Het idee om een koor op te richten in Oostendorp is geboren. In februari 2006 melden acht Oostendorpers zich in het pand van de firma Draaijer op het bedrijventerrein in Oostendorp. Een maand later is de oprichting van De Meulezangers een feit. "Meule” betekent in het Veluws dialect "molen" en verwijst direct naar molen "De Tijd" in Oostendorp. Het lied "Daar bij die molen" wordt als één van de eerste nummers ingestudeerd en maakt nog steeds onderdeel uit van het repertoire van De Meulezangers. Bijzonder is, dat vastgelegd wordt dat elk lid (oud)inwoner van het dorp moet zijn of "wat met Oostendorp moet hebben”. In eerste instantie wordt begonnen als tweestemmig koor en Wim van Norel is de eerste dirigent. Op Koninginnedag 2006 is het eerste optreden. Een jaar later telt het koor al dertig leden en geven de Meulezangers in het Buurtgebouw Oostendorp voor een groot publiek het eerste concert.

Successen

Al snel krijgt het koor een goede naam en stromen de aanvragen voor optredens binnen. Gemiddeld zijn er zo'n 25 optredens per jaar. Niet alleen in Oostendorp en directe omgeving, maar bijvoorbeeld ook in Cochem, Groningen en Maastricht. In 2015 slepen de Meulezangers de Gouden Boei in de wacht bij het Shantykorenfestival tijdens de Botterdagen in Elburg. De Meulezangers vinden het altijd heel bijzonder en dankbaar om optredens te mogen verzorgen in verzorgingstehuizen en voor mensen met een beperking. Zo werd als cadeau van de familie jarenlang een optreden verzorgd tijdens een verjaardag van een oudere dame in een verzorgingsthuis en zingt het koor elk jaar voor de Buitenbeentjes in Elburg.

Cd's

Tijdens het 5-jarig bestaan in 2011 wordt de eerste cd "Wind in de wieken" uitgebracht. Dit album, dat inmiddels is uitverkocht, is een afspiegeling van het repertoire van de Meulezangers uit de beginjaren. Bij het tweede lustrum in 2016 maken de Oostendorpers een tweede cd, getiteld "De zingende Oostendorpers". Direct na het verschijnen van de cd, wordt een topnotering op de hitlijst van TV Oranje behaald met het Lied van de IJssel, waarbij de Meulezangers te zien zijn in een videoclip opgenomen bij molen De Tijd. Op de cd staan diverse bekende Nederlandse nummers, maar ook Engelstalig materiaal, zoals Country Roads van John Denver en The fields of Athenry van The Dubliners. Wat opvalt is de zeer diverse samenstelling van het repertoire, maar waarbij alle liedjes één ding gemeen hebben: ze liggen goed in het gehoor en het publiek heeft al gauw de neiging om mee te doen.

De Meulezangers anno nu

Onder leiding van dirigent Frank Hop blaakt het koor nog steeds van enthousiasme. De zangers worden begeleid door een band die bestaat uit twee accordeonisten, een basgitarist, een toetsenist (keyboard), twee slagwerkers en bij enkele nummers een trompettist. Het repertoire omvat zo'n 70 liederen. Op de woensdagavond wordt gerepeteerd in het bedrijfspand van Mammoet Hekwerken. Het motto voor alle optredens blijft: het is pas feest, als de Meulezangers zijn geweest!